Kwasy - Prestige - Centrum Zdrowia i Urody

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Kwasy

Medycyna Estetyczna i Kosmetologia > Twarz > Leczenie trądziku i oczyszczanie twarzy

Kwas Migdałowy

Kwas migdałowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych ( AHA). Otrzymywany jest poprzez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Struktura chemiczna kwasu podobna jest do budowy niektórych stosowanych i znanych antybiotyków, jest substancją nietoksyczną i bezpieczną - nie uwrażliwia skóry na słońce przez co może być stosowany przez cały rok. Peeling kwasem migdałowym powoduje odmłodzenie, wygładzenie skóry, rozjaśnienie przebarwień, spłycenie drobnych zmarszczek. Działa bakteriostatycznie, reguluje wydzielanie sebum- dzięki czemu pomocny jest w leczeniu trądziku.Wykazuje rówież działnie keratolityczne.

Wskazania:

  • trądzik pospolity,

  • trądzik różowaty,

  • skóra tłusta,łojotokowa, zaskórniki,

  • przebarwienia skóry- melasma,

  • spłycenie drobnych zmarszczek.

Przeciwskazania:

  • łojotokowe zapalenie skóry,

  • grzybica ,

  • łuszczyca,

  • infekcje wirusowe (opryszczka),

  • ciąża i karmienie piersią,

  • terapia pochodnymi wit.A.

Kwas Pirogronowy

Kwas pirogronowy należy do alfa- ketokwasów , występuje w jabłkach, sfermentowanych owocach oraz occie. Kwas pirogronowy dzięki swej małej cząsteczce penetruje skórę bardzo głęboko. Na poziomie skóry właściwej (warstwy brodawkowatej ) pobudza fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny czyli włókien odpowiedzialnych za napęcie i jędrność skóry. Na poziomie naskórka działa przeciwzaskórnikowo (komedolitycznie), sebostatycznie - reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza tłustość skóry trądzikowej i łojotokowej, antybakteryjnie poprzez znaczne obniżenie miejscowego pH przez co ma działanie bakteriostatyczne, złuszczająco- zmniejsza przyleganie komórek naskórka, rozluźnia połączenia między komórkami co w następstwie powoduje ścieńczenie warstwy rogowej, działa rozjaśniająco na skórę nadając jej promienny wygląd.

Wskazania:

  • trądzik pospolity ,

  • blizny potrądzikowe,

  • trądzik różowaty,

  • łojotok,

  • przebarwienia pozapalne,

  • melasma,

  • zmarszczki, fotostarzenie się skóry.

Przeciwskazania:

  • infekcje wirusowe (opryszczka),

  • atopowe zapalenie skóry ,

  • łuszczyca,

  • ciąża i karmienie piersią,

  • przerwana ciągłóść naskórka.

Kwas Glikolowy

Kwas glikolowy pozyskiwany jest z trzciny cukrowej. Znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii .Posiada małą cząsteczkę dzięki czemu z łatwoscią przenika w głąb skóry powodując jej nawilżenie i odżywienie.

Intensywność działania kwasu na skórę zależy od jego stężenia:

  • w stężeniach do 15% - kwas glikolowy działa nawilżająco i złuszczająco na powierzchowną warstwę rogową naskórka,

  • w stężeniach 20 - 35% oprócz działania nawilżającego działa oczyszczająco na skórę (skóra trądzikowa) reguluje procesy wydzielania sebum, zwęża rozszerzone pory,

  • w stęż. 50-70% - złuszcza naskórek, silnie pobudza procesy regeneracyjne w skórze właściwej stymulując fibroblasty do syntezy kolagenu spowalniając procesy starzenia się skóry.

Wskazania:

  • redukcja drobnych zmarszczek,

  • przebarwienia pozapalne,

  • rozszerzone pory,

  • nawilżenie skóry,

  • poprawa elastycznośći.

Przeciwskazania:

  • infekcje wirusowe (opryszczka),

  • ciąża i karmienie piersią,

  • terapia pochodnymi wit.A,

  • przerwana ciągłóść naskórka.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego